Tuesday, 15 February 2011

Tutorial Comelkan Font

Doodled by aL sYa at Tuesday, February 15, 2011
Peng-request : Saiful Iman Musa

  1. Gi sini dulu Google Font Directory, pilih & klik font. Sebagai contoh, Alya pilih 'Just Me Again Down Here' Font Family.
  2. Klik 'Use this font' menu. Copy semua code font yang dia bagi tu. NOTA : Jangan lupa tambah karakter "/" sebelum closed tag, so result jadi ..css'/>
  3. Buka Dashboard > Design > Edit HTML, tick kat box expand widget template, lepas tu paste code yang dah modify tadi sebelum < b:skin> < ![CDATA[/* (tekan ctrl+f untuk memudahkan carian b:skin td) *terpaksa letak 'space' kt b:skin tu, so kalau nak copy paste,make sure rapatkan code tu
  4. Lepas tu edit kat ruang yang korang nak edit font. Untuk sidebar title cari .h2 , untuk post body cari .post-body. Contoh, kalau nak guna kat post title, cari .h3 lepas tu masukkan kat font family.
  5. Preview lepas tu save template tu bila puas hati =)

p/s: Kadang2 ada ready made template tak ada pun tulis font-family, so tambah sendiri la ek..
kalau tak clear, ni contoh code kat blog ni,

untuk font post body:

.post-body {
text-align:justify;
margin: 3em 0 .75em;
line-height: 0.90em;
border-bottom:1px dashed #de8787;
font-family: just me again down here;
font-size: 30px;

5 budak suka tunjuk gigi:

.A:F:I:R:U:D:D:I:N. on 15 February 2011 at 11:26 said...

lawa font nie~

....~MissMarshmalloW..~ on 15 February 2011 at 17:47 said...

aip2..cute blog..

aL sYa on 15 February 2011 at 18:02 said...

thanks2 ^^

Intan Izzatul on 15 February 2011 at 18:56 said...

tahniah :)

padlie on 17 February 2011 at 18:01 said...

terlepas.. 104 xde award ke? saguhati ke..? ;p

nice blog wif good info..

 

aL sYa Copyright © 2011 Blog aL sYa Yang Punyaa