Sunday, 8 May 2011

Belajar Bahasa Korea =)

Doodled by aL sYa at Sunday, May 08, 2011



aku start minat betul2 kat industri hiburan South Korea ni sejak 2 tahun lepas.. masa aku belajar asasi.. masa aku sekolah menengah, aku tengok ramai kawan2 aku minat lagu korea, cerita korea, orang korea (hehe).. sekarang baru la aku tau kenapa diorang minat bila aku sendiri dah start minat ekekekek.

disebabkan aku minat dengan hiburan Korea Selatan (lagu & drama), aku bertekad nak belajar bahasa korea, pilihan bahasa ketiga, aku nak faham bahasa tu tanpa ada translation.. aku pun nak faham apa maksud lagu2 korea, aku pun tak nak la nyanyi sedap je lagu tu, tapi tah maksud apa2 tah yang aku dah nyanyi, mana la tau kan..

disebabkan cuti untuk budak2 degree sekarang ni lebih kurang 4 bulan (extend kemasukan degree intake pada bulan 9 nanti..), aku pun bercadang nak beli buku belajar bahasa korea, sekali dengan cd sekali, senang sikit aku nak lebih faham dengan bahasa korea ni.. dengan harga RM70, aku berjaya beli dari Popular hehe.

ni la buku yang aku maksudkan tu hehe


buat masa ni aku baru reti mengeja dan menulis sikit2.. aku try eja nama aku sendiri, nama kawan2.. hehe. kalau nak baca pun boleh, tapi merangkak lagi la.. sekarang ni maksud je aku belum faham walaupun reti baca tulisan Hangul tu.. takpe2, nanti insyaAllah dah 4 bulan aku mahir la semua ehehehe.

korang macam mana? ada terfikir nak belajar bahasa ketiga? ataupun dah tau bahasa ketiga? kongsi2 la =)

p/s: bercadang nak tuka nama panggilan 'aku' kepada 'aL'. ok tak? sebab tu panggilan daripada kawan2 =)

5 budak suka tunjuk gigi:

Razil on 10 May 2011 at 07:11 said...

Al... minat korea ker?
boleh join GulaGula...
hahahahahahahaha
I want to learn Mandarin... kat mne ade open class ek?

aL sYa on 11 May 2011 at 21:54 said...

omo! Razil Tahir kah?
jgn la cari kelas mandarin.. kn nanti sem 3.2 ada class mandarin, just right after habis class bel sem 3.1

omo2! aku xnk join gula2 murahan tu haha

han eba on 21 May 2011 at 09:27 said...

an nyeong :) haha.

belajar bahasa korea ek? bagus bagus. agak best tapi part grammar agak sukar disitu. HAHA. ape ape pun goodluck.

kalau nak amik kelas bahasa, come to uitm shah alam. ade akademi pengajian bahasa. I used to be one of the student for Korean class level 1

yang nak belajar mandarin pun ada :) but I'm not UiTM student :) nice blog btw

aL sYa on 21 May 2011 at 14:18 said...

yup.. grammar dia macam susa skit.. tgh catch up slow2 ehehe.. tp tulisan dia senang nk baca, walaupun still merangkak ekekekek..

course aL dh include mandarin as third language.. lg 2 tahun lebih start la clas mandarin tu 3 sem.. xley tuka dh, mmg dh ditetapkan.. so belajar korean language ni alternatif sendiri la =)

Anonymous said...

org uthgra pun dh ilang loghat skrg ni..ramai mcm tu..

 

aL sYa Copyright © 2011 Blog aL sYa Yang Punyaa