Thursday, 25 August 2011

Spontaneous Thursday #1 : Lain Acuan Lainlah Hasilnya

Doodled by aL sYa at Thursday, August 25, 2011
Wordless Wednesday = hanya ada gambar yang bercerita
Spontaneous Thursday = hanya ada ayat yang bercerita

Salam semua.. Ari ni dah 25 Ramadhan.. InsyaAllah lagi 5 hari kita bakal sambut Aidilfitri.. Kejap je kan? Pejam celik pejam celik, jangan sampai pejam tak celik celik.. *Apa yang aL mengarot siang2 buta ni? hahaha*


Pernah dengar peribahasa 'Bagaimana acuan begitulah kuihnya'?

aL cuma nak cerita kisah benar pasal membuat kuih.. hehehe. Minggu lepas aL ada buat kuih samperit susu.. 2 kali aL buat tau.. Ari yang pertama tu, aL tak ada acuan yang sesuai untuk buat samperit, aL guna bentuk star 8 bucu kot.. aL buat panjang, cuba menyerupai bentuk ulat bulu.. Tapi bila dah masak, bentuk dia jadi lain sangat2, bentuk kembang yang sangatlah tak cantik hahahaha.

Ari kedua, aL buat lagi, tapi dah ada acuan samperit, bentuk memang jadi lah macam ulat bulu, tapi rasanya pulak yang lain.. Padahal aL guna bahan yang sama je dengan ari sebelumnya.. Kenapa ye? huhu

Apa yang boleh aL simpulkan, walaupun first batch ada bentuk yang tak menarik, tapi dia lebih sedap, lemak, lembut. Lain jadi nya kat second batch, bentuk dah jadi tapi rasa pulak tak sama, tekstur pun tak selembut first batch. Pelik kan?

Sebelum ni aL cuma faham daripada peribahasa 'Bagaimana acuan begitulah kuihnya' = lain acuan lainlah bentuknya. Tapi pengalaman buat kuih dah membuktikan acuan pun mengubah rasa dan tekstur kuih tu

Tak caya?? hehehe


2 budak suka tunjuk gigi:

u.m.i.e on 25 August 2011 at 13:45 said...

yup thats true :)

aL sYa on 25 August 2011 at 13:50 said...

hohoho. aL br tau je kottt.. hehe

 

aL sYa Copyright © 2011 Blog aL sYa Yang Punyaa